Produkty ve znamení Japonska

Japonsko se stává velice vyhledávanou zemí pro dovolené a zájezdy. Snem mnoha lidí je poznávat krásu této země a seznamovat se s její velice zajímavou kulturou. K tomu ovšem patří také poznávání zdejší kuchyně, která oplývá nespočtem velice zajímavých a netradičních pokrmů a řadou pro nás pozoruhodných kombinací a chutí. Představme si tedy pár tradičních japonských produktů, které byste při případné návštěvě nemohli neochutnat, a bez kterých se zdejší gastronomie rozhodně neobejde.

Japonská vlajka

·         Rýže – Nelze začít ani ničím jiným než tradičním japonským produktem, který představuje nejdůležitější část japonské gastronomie. Nejenže má své místo ve velké spoustě jídel, má ale také pro zdejší obyvatele důležitý náboženský a historický význam. Nejčastěji se setkáte se dvěma druhy, a to lepkavou a nelepkavou variantou (ovšem pro nás v Evropě a obzvláště v Česku bychom označili za lepkavé oba druhy). Možná překvapujícím faktem pro Vás bude, že na světě existuje přes 8 tisíc různých druhů rýže. Už jste je stihli všechny ochutnat?
Japonské jídlo

·         Sója – Další neoddělitelnou součástí zdejší kuchyně je sója a výrobky z ní. Nejčastěji si pochutnáte na tofu v nejrůznějších variantách a úpravách, o kterých se Vám ani nesnilo, a sójové omáčce, jíž jsou pokrmy dochucovány, ale také je podávaná v mističce k národnímu japonskému jídlu, kterým je sushi. Důvodem jejího bohatého využívání je i bohatý obsah bílkovin, který je až 14x vyšší než v drůbežím mase.

·         Nudle – Ani by vás nenapadlo, že nudle se dají připravit na stovky dokonce až tisíce rozdílných způsobů. V Japonsku ale dokážou i nemožné! Nejčastěji jsou zde využívány tři základní druhy a to: soba – hnědé a tenké pohankové nudle, udon – silné pšeničné nudle a rámen, což jsou nudle vaječné. Nemyslete si ale, že na nudle narazíte pouze u stánků na ulici nebo ve fastfoodu. Hojně se totiž vyskytují i na jídelním lístků těch nejluxusnějších restaurací.

·         Mořské řasy – Samozřejmě je najdeme jako „obalový materiál” u sushi. Hojně se využívají v polívkách, salátech, nudlích, rýži (rýže je díky jejich přidání lépe uvařená), ale také slouží jako dochucovadlo pokrmů. Třemi základními typy řas jsou nori, kombu a wakame.

·         Houby – Japonci jsou opravdovými milovníky hub. Přikládají jim významné léčivé účinky, takže jsou součásti nejen japonské kuchyně ale také medicíny. Zdejší gastronomie se neobejde bez Jidášova ucha a velice zdravých hub shiitake.
Sushi a wasabi

·         Wasabi – Tato jasně zelená a opravdu pekelně pálivá pasta je součástí každodenního jídelníčku. Své uplatnění nachází u konzumace sushi, sašimi (pokrm obsahující syrové ryby a další mořské plody) a u nudlí.

·         Bambusové výhonky – Věděli jste, že mladé výhonky bambusu jsou považovány za krále zeleniny? Zásluhu na tom má vysoký obsah tělu prospěšných látek a také velice zajímavá chuť, kterou lze přirovnat k jemnému slanému ananasu.